Wpływ globalizacji na migracje zarobkowe i kulturowe.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się znacznie więcej na domenie wina. Wina mają prócz tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim efektem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu ludzkiego.
1. Znajdź tutaj
2. Przeglądaj
3. Zajrzyj tutaj
4. Znajdź tutaj
5. Kliknij