MENU

Metamorfoza mieszkania w bloku z lat 50-tych

Wyzwanie jakie postawiliśmy sobie wspólnie z inwestorami polegało na zmianie funkcji części mieszkania, tak aby stworzyć wygodną i nowoczesną przestrzeń dla 4 osobowej rodziny na stosunkowo niewielkiej powierzchni, którą zamieszkują już od lat. Postanowiliśmy maksymalnie otworzyć wspólną przestrzeń i wyburzyliśmy ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziewczynek oraz włączyliśmy korytarz do części dziennej. Uzyskaliśmy dużą, otwartą przestrzeń, w której jest miejsce na wygodny stół, relaks na sofie, wygodne siedzisko pod oknem, które Pani domu chętnie wykorzystuje do tworzenia pięknych robótek ręcznych. Punktem wyjścia był drewniany podwieszany sufit, który urzekł inwestorów i miał stanowić główną dekorację części wspólnej mieszkania. Stary parkiet został wycyklinowany i ułożony na nowo, stolarka drzwiowa została przemalowana, fronty kuchenne zyskały nowe oblicze i dopasowały się do nowoczesnego wnętrza. Więcej zdjęć > Udane połączenie „starego z nowym” udało się dzięki zastosowaniu szlachetnych materiałów tj drewno, tapeta imitująca len, płytki z efektem lastriko wraz ze starannie dobranymi meblami i dodatkami. Więcej zdjęć > Pokój dziewczynek został przeniesiony do dawnego salonu, dzięki czemu zyskały one większą powierzchnię, z której udało się wydzielić część sypialnianą oraz przestrzeń do nauki i zabawy. Więcej zdjęć >